Ken jezelf en herken de ander
 
datum: 22 mei 2013
EnnovyCo-FotoAls zelfstandige professional ben je veel aan het netwerken. Telkens ontmoet je nieuwe mensen. Mensen die je kunnen helpen om je doelen te bereiken. Maar niet met iedereen raak je even makkelijk aan de praat. Hoe komt dat?

Vijf jaar geleden ben ik als ervaren HR-adviseur in de zorgsector gestart met mijn coachbureau EnnovyCo. Ik wilde er helemaal voor  gaan, heb mijn vaste baan opgezegd en ging mijn passie volgen: mensen helpen hun eigen oplossingen te vinden. Waar ben je goed in? Wat heeft eerder goed gewerkt? Wat kun je daarmee om je doelen nu te bereiken?

Veel ervaringen, inzichten en coachgesprekken verder ben ik in 2011 in aanraking gekomen met DISC. Een (online) methode om snel en accuraat te ontdekken welke stijl van communiceren je gebruikt. Het helpt je aan inzicht waarom het contact met sommige mensen stroef loopt en met anderen soepel. Je kunt er ontzettend veel mee! Handig dus voor thuis en op het werk.

Sinds enige tijd ben ik aangesloten bij ZP-NET Hoofddorp en ga regelmatig naar bijeenkomsten. Op deze bijeenkomsten komen verschillende mensen uit diverse vakgebieden en met verschillende stijlen van communiceren. Met de één klikt het meteen en met de ander ontdek je na een aantal gesprekken overeenkomsten of een andere visie op ondernemen. Informeel en waardevol.

Binnen dit netwerk gebruik ik mijn kennis van DISC ook. Welke mensen zijn direct, aanwezig, snel van handelen en begrip en welke denken eerst na, zijn introverter en voorzichtiger in hun uitingen? Wie springt er meteen op als er een rondje wordt gepitcht? Of blijft juist liever op de achtergrond? 
Als je inzicht hebt in communicatiestijlen ben je in staat goed op de ander aan te sluiten, waardoor het gesprek prettiger verloopt en je doel gemakkelijker wordt bereikt. Kortom: Ken jezelf en herken de ander!

Ben je zelfstandig professional en wil je hier meer over weten? Kijk dan op www.zp-nethoofddorp.nl om een bijeenkomst bij te wonen. Ik spreek je daar graag.


Door Yvonne van Lith, eigenaar van EnnovyCo voor Persoonlijke en Professionele ontwikkeling die jouw kwaliteiten helpt ontdekken en gebruiken. www.ennovyco.nl.

ZP-Net Hoofddorp brengt zelfstandig ondernemers  bij elkaar.