Terug naar overzicht
15 dec. 2015 - Zelf video's maken

Berrit
Vanwege een belangrijke bekerwedstrijd in Sportcomplex Koning Willem Alexander weken we voor een keer uit naar de Burgemeester.

Berrit Blok van Suepar Videos verzorgde na de pauze een presentatie over zelf video's maken.
Videos worden steeds belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de websitebezoekers liever een filmpje kijkt dan de teksten leest. Ook kunnen video's de vindbaarheid van je website verbeteren als je de goede zoekwoorden in de omschrijving gebruikt.

Ze gaf wat eenvoudige tips, die simpel op te volgen zijn, ook voor een amateur-filmer:

  • Let op de belichting: ga niet met je rug naar een raam staan, want dan ben je niet goed te zien.
  • Beter is om juist andersom te gaan staan. Hierdoor wordt je op een natuurlijke manier belicht.
  • Pas op voor slagschaduw (bijvoorbeeld als het licht van een kant komt waardoor maar een deel van je gezicht belicht wordt
  • Let op je achtergrond: voorkom dat er bv een plant uit je hoofd "groeit"
  • Denk goed na over de schermvulling. Vermijdt teveel ruimte boven je hoofd (je lijkt hierdoor klein). Je kunt jezelf in het midden van het scherm plaatsen, maar rechts of links van het midden kan ook, je hebt dan nog ruimte om bij het editten teksten in de open ruimte te plaatsen.
  • Begin je filmpje met 3 a 4 seconden stil in de camera te kijken voor je begint te praten. Hierdoor voorkom je dat je bijvoorbeeld in het filmpje ziet dat je nog gaat zitten, of dat een deel van je beginzin wegvalt. Je hebt zo voldoende materiaal om nog te knippen.

Muziek

Zoals je op je website niet zomaar elke afbeelding kunt gebruiken, geldt dat ook voor de achtergrondmuziek bij een video. Gebruik bij voorbeeld geen muziek uit de top 40, want hier rusten auteursrechten op. Je kunt beter op YouTube zoeken naar rechtenvrije muziek. Soms kun je die zo gebruiken, soms wordt je verzocht om de maker van het stuk in je commentaar te vermelden.

Logo

Om je filmpje helemaal af te maken kun je het beginnen (en/of eindigen) met je logo, of een animatie van je logo. Dit toont professioneler dan alleen maar een filmpje. Bovendien is het een mooie gelegenheid om zo je bedrijf nog duidelijker voor het voetlicht te krijgen.

Verspreiding

Zoals hierboven al vermeld, is het belangrijk dat je de goede zoekwoorden bij je filmpje vermeld op YouTube. Maar waar ga je je video allemaal vertonen? Met een plugin kun je heel eenvoudig je filmpje op je eigen website vertonen. Maar het is ook slim om het in de verschillende social media als filmpje of linkje op te nemen. Een goede tip voor Facebook is om het bericht waarin je filmpje staat te "pinnen". Hierdoor blijft het, ondanks je andere posts, altijd bovenin staan.

Je kunt ook in de handtekening van de mail een linkje naar je filmpje opnemen.

Terug naar overzicht