Terug naar overzicht
26 nov. 2015 - Wijnproeverij

Maureen Duin

Maureen Duin van Druivenstok verzorgde deze bijeenkomst een hele informatieve wijnproeverij. Ze begon haar verhaal met een korte uitleg hoe wijn gemaakt wordt. Van de oogst van de druiven tot aan het bottelen en etiketteren. 

Daarna liet ze de aanwezigen drie wijnen proeven, alle drie van kleine familie-bedrijven:

De eerste was een witte wijn uit Californië, de Sycamore Lane Chardonnay. Deze wijn is gemaakt van een soort druiven (de Chardonnay) en heeft een bleke goudgele kleur. De smaak is zoals Maureen het zo mooi zegt: "vettig, rijp, complex met een romige afdronk en lichte kruidigheid van het eikenhout." De wijn is goed te drinken bij vis, schaaldieren en wit vlees.

De tweede wijn was een rode wijn uit Noord-Italië, het klassieke wijngebied van Italië. Hier kwamen van oudsher de wijnen vandaan. Nu is het wijngebied echter uitgebreid naar grotere delen van het land. De Casal Busol Bardolino DOC Classico is een blend: de wijn is gemaakt van verschillende druivensoorten die samen zorg dragen voor de smaak. Het is een mooie, helderrode wijn die door zijn soepele fruitige smaak een echte allemansvriend is. Geschikt voor bij antipasti, pasta, lichte kipgerechten en jonge kaas.

Tenslotte schonk Maureen nog een wat zwaardere rode wijn uit Chili, de Lauca Carmenère. Ook deze wijn is gemaakt van een soort druiven, de Carménère. Deze druivensoort werd oorspronkelijk in Frankrijk geteeld, maar vanwege infecties met de druif-luis werd de teelt (zo goed als) onmogelijk en is men op andere druivensoorten overgestapt. Het klimaat in Chili is echter zo droog, dat deze parasiet daar niet kan gedijen. Vandaar dat men daar wel wijn van deze druif kan produceren. Zoals al gezegd is dit een wat krachtigere huiswijn die goed samen gaat met lamsgerechten, biefstuk en wild.

Terug naar overzicht